Contact me

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Contact Me

DETROIT, USA RESIDENCE

The background story-This home is located in Detroit USA and was purchased by the owners whilst they were still living in Australia. Birdblack Design was engaged to transform this rainbow painted 3 storey home into a modern masterpiece.The design of the home and selection of all of the fixtures and finishes were selected in Australia. The details of which were then sent to the builder who executed our design to the highest of detail.Our home owners have a young son so it was imperative that this be a home fit for a family but also fit for their love of entertaining. This full home renovation has been split into two stages, there’s still a third level to go after this. With an Industrial modern brief we were ready to tackle this home head on.The exterior of the home has received a complete facelift with a new grey palette of colours. This immediate transformation from the old dusty beige/pink has set the tone for what you’ll see on the inside. Every arch and circular window throughout the home has been swapped with a clean lined replacement. 
ENTRY
A new front door which has an Axolotl coating (rustic metal) is our first hint of the Industrial style to make an appearance.The old timber floors were throwing a lot of yellow so we stripped them back completely and re-stained them in a black ebony matt finish. That alone has made one of the biggest differences throughout the common areas.The entry into the home has a reclaimed timber shelf with artwork above that are sentimental pieces to our client. 
HOME OFFICE
The old cabinetry in the office has been removed in order for a fresh new look. Stage 2 of the office fitout will include built in shelving units to match in with the rest of the home. For now though it has new floors, windows, paint and furniture. 
STAIRCASE
Leading from the office we come to the staircase. The timber treads were stripped back and stained ebony to flow on with our new floors. A custom made steel railing and gates were designed in a geometric pattern to accentuate a raw look while providing safety for our home owner’s young son. 
POWDEROOM
Opposite the staircase is our guest powderoom. There are three different tiles used in this space, all of which are tones of grey. To bring a contrast we’ve used a custom made reclaimed timber benchtop and copper highlights in the basin and pendant light. 
GREAT ROOM
The main living room (great room) in the home now replicates a modern and inviting style. A new linear gas fireplace has been installed. Surrounding the fireplace is a customised axolotl coated frame for the flue. Beneath sits a concrete plinth with timber veneer joinery on either side designed for storing entertainment devices, cushions and blankets.The furniture has been selected to tie in with our fixed finishes. The blue velvet lounge adds a bright contrast of sophisticated colour and is an absolute dream to sit on. 
KITCHEN + DINING
The bones of this home were a dream to work with however the interior aesthetic was simply put, over the top with feature colours which made it very dated in appearance.The new brief was to make the style of the kitchen and the entire home Industrial modern.The kitchen now complete has doubled in size and fits proportionally to the size of the home. I wanted to bring a softness into this open plan space by introducing a warm palette of colours with the stone benchtops and kitchen cabinets, the soft blue and greys have achieved this.The introduction of textures is highlighted throughout the kitchen space. The Jade Charcoal benchtop has a leather finish and the hammered copper kitchen sinks jump in contrast.New sidelight windows on either side of the rangehood lets in a flurry of natural light, giving the user green views of outside.The dining chairs in the dining room were existing pieces that the client wanted to keep. The pendant lights over the island with their steel rod construction were selected complement the sculptural chairs.The industrial theme has been picked up throughout the finishes selected without being overtly warehouse in appearance- we still wanted to create a homely appeal.If you haven’t picked our feature yet I’ll point it out- the floor to ceiling wine bottle display. This was a custom made unit in which we took the opportunity to create a feature rather than a bar fridge tucked beneath a benchtop.

Along with the kitchen is a reclaimed timber breakfast bar which is the epitome of warmth in this kitchen. Nearby also is a walk in butler’s pantry fitted with secondary fridge, freezer, sink and an enormity of storage and benchspace. The dry bar is the perfect spot for entertaining guests with bar fridge used to store wines and softdrinks and overhead display cabinets for spirit bottles.Every aspect of this open plan kitchen and dining space has had the user in mind when the design came to fruition. It works functionally for a working household and doubles as an entertainers dream.​
MASTER BEDROOM SUITE
The master bedroom was already large in size but felt extremely sparse. We needed to create specific zones, that being the bedroom, ensuite and robe areas which whilst zoned were still going to relate to one another.Upon entering the suite we created a nook with reclaimed timber shelf with feature artwork and lighting above. One either side of this entry is a door, one leading to the bedroom side and the other leading to the ensuite (there is a second door access to the ensuite from within the bedroom).The bedroom is zoned into two areas. The first is the husband’s walk in robe and dresser space. A full height wall with walk-around access separates this area from the bed side. New windows were installed providing a light filled room. The bedroom furniture was all selected to tie in with the Industrial Modern theme throughout the home. A custom entertainment unit floats against the wall opposite the four-poster bed.Walking from the bedroom into the ensuite we wanted to create an opulent parents retreat. The existing skylights within the space were replaced with new ones to ensure natural light flooded into every corner of the space. We opened up the old walk in robe creating a vast open plan space.The ensuite is open in design with designated areas throughout. We’ve provided privacy to the areas needed, the toilet is within its own room with framed glass door. The shower/steam room sits adjacent the toilet room, enclosed with floor to ceiling tiled mosaics.The wardrobe areas were to be split between husband and wife, husband’s on the bedroom side. The wife’s robe is a walk in wonderland that works harmoniously within the ensuite space. New ducted ventilation and heated floors allow us to have a partially open style robe as there is no condensation or moisture build up. Her robe was meticulously designed to fit every pair of heels, boots, long dresses, gym clothes, work clothes, purses, jewellery etc that she owned.We’ve utilised the full ceiling height for the robes to maximise our space, leaving plenty of room for hanging and folded clothing items. The dresser which sits directly behind the vanity units houses her jewellery, accessories and under garments. The top of this unit is glass so that jewellery pieces are displayed within easy to see and reach access.Back in the bathroom side we have a dual vanity unit with corian benchtop and framed mirror unit. Built within the mirror framing is pop-up powerpoints for easy access for hairdryers and electric shavers. Parallel to the vanity is the makeup station. Our client wanted a space that she could sit down at and apply her makeup of a morning whilst still being close to the basins.The feature of the room has to be the freestanding Napoli bath, which sits adorned by the soft grey geometric glass mosaic tiles and natural light from the window above. On either side of the bath is mirror faced full height cupboards which store her purses and bags.Given that we had a beautiful pitched ceiling to work with I really wanted to accentuate the height by drawing your eye upwards. This was achieved by our feature lighting. Over the bath sits a black angled Agnes chandelier. Above each basin is a black Flos string light. The placement of these lights with their string element create an architectural feature whilst still providing functional light.This is a huge transformation from the former yellow timber, mural painted walls with slate covered floor. Upon entering you now get a sense of immense space and openness. The lightness of the materials used with accompanying grey concrete look floor tiles and dark timber robes together create a luxurious outlet for our home owners. 
NURSERY
The nursery has been given a facelift with the future stage 2 plan to include built in joinery and a remodel of the adjoining bathroom. For now the space has received new carpet, paint, furniture and accessories. 

DESIGNED AND PROJECT MANAGED BY Birdblack Design
PHOTOGRAPHS: Matt Mateo Photography

FULL HOME DESIGN

Project Gallery

< BACK TO FULL HOME DESIGN