Balgownie, Wollongong Residence

What began as a single bathroom renovation quickly grew into a full scale home renovation. We discovered that this newly purchased home had a myriad of dodgy building techniques hidden under floors and in the walls. The upstairs bathroom was only renovated 5 years ago but due to a poorly installed waterproof membrane the shower recess had leaked. This leak had caused damage the adjoining toilet room and linen as was leaking down into the kitchen below. Here are Birdblack Design we don’t offer Band-Aid solutions, if there’s a problem we fix the job properly. And so both bathrooms were renovated from the ground up.The downstairs bathroom was non-existent, we relocated the old bathroom downstairs (now a linen room) and made a new bathroom in the space which was an old bar. We had our continued porcelain timber look tile running through on the floor. Whereas upstairs we opted for a neutral concrete look tile on the floor. The black and white scheme for both bathrooms had some life injected into it with our feature mosaic tile. The white grout really contrasts the tile making the pattern stand to attention. A balance of custom made white polyurethane joinery and Caesar Stone Calacatta Nuvo benchtops leaves both bathrooms feeling fresh and revived.

The laundry was to remain in the same location but was to be completely renovated and the bathroom was to become a place for storage.The timber look porcelain floor tile runs throughout the entire home so we continued its flow through to both spaces. What was once the bathroom is now any home owner’s dream- a giant storage room. Not only can you fit linen in here but we custom designed the unit to include space for brooms and mops.The laundry has been given a new lease on life with brand new custom made joinery and benchtop. The appliances are neatly tucked under the bench and we’ve maximised our storage but installed cabinetry wherever we could. The pattern of the splashback makes this laundry fun and we all need a bit of fun when it comes to scrubbing dirty clothes.

This kitchen doubled in size by the time we were done with it and what a change for the better that has made. This wing of the home is made up of three areas; the dining room tucked down the back followed by the kitchen and then open casual meals area. The existing dining room was too small to house the owner’s dining table and was a room that would rarely ever be used because it was so secluded from the entertaining space of the kitchen. So in turn, the existing wall between the dining and kitchen was removed creating an open plan kitchen which was now proportionally sized to the rest of the home.The style for this kitchen is contemporary with a touch of traditional elements. The kitchen cabinetry compromises of a dual combination of textured grain laminate and a white matt finish polyurethane. The Caesar Stone Calacatta Nuvo benchtops exude elegance throughout the space and paired with the copper splashback really are a match made in heaven.

The Italian timber look porcelain tiles bring warmth into the space and with the varied pattern on each tile they too create yet another beautiful layer to this kitchen.There is so much storage in this kitchen which was meticulously designed to accommodate the owners and the way in which they cook and entertain. Pantry storage is maximised with not a single dead corner or wasted space to be found. The detail down to cutlery and spice inserts has been designed and custom made. This truly is a kitchen than is easily adaptable from two people cooking at once to having the entire family over for a gathering. 

Every room in the end was touched and brought up to standard. New tiled flooring throughout, new carpet in the bedroom, new robes, new light fittings and powerpoints, new paint, new windows, new doors- if you can see it in the photos it’s new. Bar two exceptions, when we can, we like to restore items rather than ripping them out for the sake of it. The first item that remained was the slate on the front of the fireplace. It works so beautifully with the floor tile and it was nice to keep an original element of the house. We tidied it up and installed a new gas fireplace with Caesar Stone mantel piece and now it’s looking brand new.

The second item and my favourite section of the entire project; the staircase. The original staircase was so out of place in this home, it was more suited to an Irish pub than a Balgownie home. There were talks about removing it but I was keen to see if we could give it a new life instead. The guys at Aspire Constructions did an amazing job at restoring this beauty, it was a lot of effort by the payoff is amazing. The old hand rail was removed and a new custom designed rail installed. The stairs were completely stripped back from their gloss varnish, lifted and levelled so they no longer had a tilt to them. Birdblack Design’s painter stained the stairs and stringers in a matt ebony finish which gives it a contemporary luxe look. Custom made joinery was designed and made to fit under the stairs to ensure every inch of this home was used to its fullest capacity. All in all an incredible transformation which is a credit to the entire team that was involved on this project. Plus working with great owners always make a job more enjoyable.

 

DESIGNED AND PROJECT MANAGED BY Birdblack Design

BUILDER: Aspire Constructions

JOINER: Marlix Bespoke Furniture and Joinery

PHOTOGRAPHS: Hannah Ladic Photography 

WINNER: Best Kitchen Designer NSW, KBDi Awards

WINNER: Best Medium Kitchen NSW, KBDi Awards

< BACK TO FULL HOME DESIGN