Chester Residence

Birdblack Design was engaged to transform this American 3-storey rainbow home into a sleek, modern, industrial masterpiece – fit for a young family with a passion for entertaining.

This home is located in Detroit, USA, but was purchased by owners still living in Australia. Both the design of the home and the selection of all fixtures and finishes were completed in Australia. All details were forwarded to our builder in the USA and our design was executed with top notch craftsmanship, exceeding all expectations.

The exterior of the home received a complete face-lift with a grey colour palette, steering away from the old dusty beige/pink and setting a tone for the interior. Inside, every arch and circular window throughout the home has been swapped with a clean lined replacement.

ENTRY

The new front door, complete with an Axolotl coating, indicates immediately the industrial style of this home. The old timber floors were stripped back and re-stained to a black ebony matte finish.

STAIRCASE

For continuity throughout, the timber treads were also stripped and stained to ebony to create cohesion with the new floors. A custom made steel railing and gates were designed in a fabulous geometric pattern,providing safety for our home owner’s young son.

POWDER ROOM

The guest powder room consists of three different grey tiles. To bring a contrast, we used a custom made reclaimed timber benchtop and copper highlights in the basin and pendant light.

GREAT ROOM

The main living room (great room) in the home now replicates a modern and inviting style. A linear gas fireplace has been installed with stunning timber veneer joinery on either side, designed for storing entertainment devices, cushions and blankets. A show-stopping blue velvet lounge adds a bright contrast of plush, sophisticated colour.

KITCHEN + DINING

Again, the brief for the entire home was industrial modern. The kitchen itself doubled in size during the renovation and now fits proportionally to the size of the home. Birdblack Design brought softness into this space by introducing a warm palette: soft blues and greys for the benchtops and kitchen cabinets. Textures highlight the kitchen space with a leather finish on the Jade Charcoal benchtop; the hammered copper kitchen sinks jump in contrast and new sidelight windows display lush green views outside.

Every aspect of this open plan kitchen and dining space had our clients in mind: it works functionally for a working household and doubles as an entertainer’s dream. A reclaimed timber breakfast bar in this kitchen is the epitome of homely and familiar warmth but, undoubtedly,the favourite feature is the floor to ceiling wine bottle display: a striking custom made sculptural unit. We preferred the combination of aesthetically functional as opposed to a bar fridge tucked under a benchtop.

MASTER BEDROOM SUITE

The master bedroom was a spatial dream, but lacked zoning.  We craftily separated this space into three sections: a bedroom, an ensuite and a robe. Now the suite is multi-functional and not “wasted” space.  

Aesthetically, this was a massive transformation: yellow timber, mural painted walls and slate covered flooring to opulent modern industrial alongside the rest of the home. Upon entering the suite, you get a sense of immense space and openness. The lightness of the materials used with accompanying grey concrete look floor tiles and dark timber robes together create a luxurious outlet for our home owners.

A few highlights of this space include the custom entertainment unit floating against the wall opposite the four-poster bed, the divine skylights that allow natural light to flood into every available corner, and stunning floor to ceiling tiled mosaics.

The walk-in robe is so spectacular it needs its own introduction. We created a vast open space, splitting between husband and wife: hubby’s on the bedroom side, wifey’s the ensuite side. This robe is a walk-in wonderland that works harmoniously with the ensuite space. New ducted ventilation and heated floors allows our clients to have a partially open-style robe as there is no condensation or moisture build up. The wife’s side of the robe was meticulously designed to fit every pair of heels, boots, long dresses, gym clothes, work clothes, purses, jewellery, and accessories… everything that she owned!  We utilised full ceiling height for the robes to maximise space. The vanity unit houses her accessories and under garments with a glass top so that jewellery pieces are displayed with easy to reach access.

The walk-in robe also features a dual vanity unit (with pop-up power points for hairdryers and electric shavers) and a makeup station. Our clients wanted a space to sit and apply makeup, do hair,mentally prepare for the day, whilst still being close to the basins in the ensuite.

Speaking of the ensuite, the feature of this room is most definitely the freestanding Napoli bath; sitting adorned by the soft grey geometric glass mosaic tiles. Given the beautiful pitched ceiling, we also installed a black angled Agnes Chandelier directly over the bath, oozing opulence and charm.

NURSERY AND HOME OFFICE

Both these spaces are out with the old, in with the new, receiving new flooring, new paint, joinery, windows, furniture and accessories. Options in these rooms are limitless and excessively adaptable for home life.

 

Interior Design: Birdblack Design

Photography: Matt Mateo Photography

< BACK TO FULL HOME DESIGN