Fairy Meadow Residence

The owners of this quaint home were absolutely in love with their little abode but knew that it was requiring some immediate attention if there was any chance their family of five were going to be able to live there merrily. Fortunately for us, they were able to see the adorable potential it might have with a bit of help and called us in to see just how beautiful and functional this gorgeous little home could be.

The existing kitchen was tiny, in a basic U-shape design that had our client’s appliances spreading out into their living space as they tried to accommodate them all. Beside the existing kitchen space housed a spare bedroom that was barely large enough for a single bed and was currently underused.

Both home owners have an extensive background in hospitality so we weren’t surprised to hear that they desired the kitchen to be the centrefold aspect of their home. With this in mind, we decided to bring down the wall separating the tiny bedroom space and existing kitchen, allowing for a much larger kitchen space. This allowed us space to include a brand new walk-in pantry, a study nook and even a mudroom for their children to use when returning from school and mid-week sporting sessions- a kitchen space worth bragging about.

While our clients wanted a kitchen that stayed true to their sweet little home’s style, they were still interested in bringing aspects of the commercial kitchen game they had so much love for into the space. Introducing small details; such as the Sleek Concrete look benchtop, matt black tapware and Hafele black concealed handles, allowed us to softly incorporate a modern, industrial vibe within the space.

The most prominent material used within the space was plywood which was sealed with a clear polyurethane to waterproof and protect its surface from any mess and fuss that could potentially occur in a kitchen dominated by three kids and an overzealous dog. We ran this plywood along the drop-down ceiling of this space, separating the spaces within the open plan design and bringing the warmth of timber into the design.

This plywood was then continued throughout the space on the lower joinery cabinet fronts as well as featured in the detail of an alcove display and the unique appliance cupboard set upon the benchtop. The black timber veneer was then applied to sections of the kitchen cabinetry as a contrast to the blonde tones of the plywood.

With the cooktop being featured on the main benchtop we had the rangehood clad in a reflective mirror to avoid cutting off the space from the rest of the home. This also allowed the green garden surroundings to be reflected throughout the space and spread reflections of natural light throughout the internal space.

Another practical feature in the space is the pinboard cladding in Silver Grey which covers the wall as you enter the study nook- fantastic for pinning up all your grocery and kids’ job lists! The study nook was designed with the children in mind with lots of nooks and crannies for them to put away every pencil, book and bag imaginable, no space has been left untouched or wasted.

The pine floorboards were existing which have been repaired where required and white washed.

Finally, to finish of the space is the feature blackboard wall that covers the back wall of the kitchen. Here our clients commissioned an incredible chalk artist to come in and complete the whole space with an incredible chalk mural designed especially for them and their family. The result is an incredibly beautiful, functional and personalised kitchen that is going to treat this family for a life time. 

DESIGNED BY: Birdblack Design

PHOTOGRAPHS: Hannah Ladic Photography